Pabambėjimai nuo sofos: beprasmis (beveik) tunelis po miestu

...
Ką galima veikti pilką ir šaltą žiemos savaitgalį mieste, kuris šiuo metu gyvena miegančios meškos ritmu... Nejučia ir pats imi virsti meška... Tokiu atveju telieka apsiauti botus ar kokius kitus neperšlampamus batus ir eiti į pagrindinę tos dienos viso miesto pramogą - pavaikščioti tuneliu, esančiu po Liuksemburgu.

Aha, jei įsivaizduojate, kad tunelis visada atrodo taip, tai labai klystate. :) Toks jis būna tik ypatingomis progomis - vieną kartą per metus ir tik trims valandoms.

O šiaip jis atrodo štai taip - visai neišsiskiriančiai:

(foto šiam koliažui paimtos iš šio puslapio)

Todėl neveltui minios Liuksemburgo gyventojų - su vaikais ir be jų (ir mes, žinoma) - nepatingėjo išsiruošti, nusileisti į "griovį" ir netgi pastovėti eilėje (kiek girdėjau iš bendradarbių, kai kuriems jų teko "laimė" prie įėjimo į tunelį pastovėti net gerą valandą, na, o mums pasisekė - telaukėme kokias 10 minučių).

Viduje buvo įrengta visokių mokomųjų "pramogų" - stendų, ekspozicijų etc., kurios buvo skirtos daugiausiai vaikams. Taigi, ne mums. Ir jei buvo kažkokie pasakotojai, aiškinę, kas vienam ar kitam stende yra ir kodėl, tai jie kalbėjo liuksemburgietiškai. Tai irgi ne mums. A, maisto staleliai tunelio gale jau būtų tikę ir mums, bet ir vėl bėda - nebuvome praalkę.

Tad mums teliko viena pramoga -  dairinėjantis tiesiog praeiti tuneliu ir tiek.

Šis tunelis buvo pastatytas 1961-1963m. ir sujungė Petrusės slėnį su Pfaffenthalio slėniu. Kokia to 900m ilgio tunelio, esančio 64m gylyje po miestu, paskirtis? Kaip ir jokia. Buvo galvota, kad galėtų tarnauti kaip bunkeris nuo atominio sprogimo, bet jis nebuvo kaip toks naudojamas. Šiaip, jis buvo visuomenei beveik visą laiką uždarytas. O praeitą sekmadienį kaip tik buvo viena tų retų progų po jį pavaikštinėti ir, pvz., pažiūrėti, kokio gylio buvo senosios tvirtovės šuliniai... Todėl ir sakau, kad tai yra beveik beprasmis tunelis... 
...

Komentarai

  1. TAI VIS SUSIGALVOJI SAU ATRAKCIJU :) SAUNUOLE :) O I VILNIU NEZADI KADA NORS UZSUKTI???

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, taigi reikia neapkerpėti :)
    Na, taip tyliai tikiuosi, kad gal jau pagaliau šią vasarą ir Vilnių pasieksiu :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Pasakojimai nuo sofos: nebijantiems aukščio ir šiaip drąsuoliams („Geierlay“ tiltas, Vokietija)

Pasakojimai nuo sofos: kai su draugais išsiruoši į Indiją: Delis (I) (Delhi, India)

Pasakojimai nuo sofos: pasivaikščiojimai po katakombas ir Apijaus kelią (Roma)