Pabambėjimai nuo sofos: mitai apie Liuksemburgą ir ne tik apie jį


Šiandien ruošiaus rašyti visai ne apie tai. Bet...

Hanibalo Lekterio gimtinė... Žmonės vis dar gyvena be elektros... Lietuva yra kažkur prie Kazachstano ar Afganistano... Lietuviai kalba rusiškai ir kibirais maukia degtinę... Ir t.t.

Kas tokių ir panašių dalykėlių nėra girdėję apie Lietuvą... Man pačiai irgi prisiėjo šį bei tą paaiškinti keletui užsieniečių. Kažkada studentavimo pradžioje vasarą dirbant braškių laukuose teko prižiūrėtojams anglams ir naujazelandiečiams įrodinėti, kad Lietuvoje tikrai yra elektra. Bekeliaujant po Londoną vienai mielai anglų porelei pasakyti, kad taip, nuostabu, kad jie žino, kur Lietuva, kad taip, tikrai, Lietuva yra nepaprastai graži šalis, bet visgi "toookių kalnų" joje, deja, nesama. O viename Taize Naujametinių susitikimų reikėjo pamatyti keleto vokiečių veidus, kai jie suprato, kad ir mes turime popierines nosinaites "Tempo".
Manot, kad įvairiausių mitų (ar klišių, ar stereotipų, ar... - vadinkite, kaip norite) yra sukurta tik apie Lietuvą (daugiau jų galima pasiskaityti čionais)? Oi, ne, ne, ne... :D

Štai mažutė, nors ir turtinga bei aukštu pragyvenimo lygiu išsiskirianti Liuksemburgo valstybė, pasirodo irgi kenčia nuo neteisingų mitų apie ją.
Pavyzdžiui, ar jūs žinojote:
- kad Liuksemburgas iš tiesų yra ateivių nusileidimo laukas?
- kad Liuksemburge vis dar pilna neatrastų gyvūnų rūšių?
- kad Liuksemburgas yra tropinė sala kažkur tarp Norvegijos ir Rusijos?
- kad imbieriniai sausainiai yra nacionalinis Liuksemburgo patiekalas?
- kad Liuksemburge mažyčiai kambariniai šuneliai yra paskelbti šventais?
- kad Liuksemburge yra veikiančių vulkanų?
- kad Liuksemburge draudžiama linksmintis?
- kad Liuksemburge gamintas vynas naudojamas kaip degalai erdvėlaiviuose?
- kad antras pagal dydį Liuksemburgo miestas Esch (tikrasis pavadinimas Esch-sur-Alzette) iš tiesų yra vampyrų atostogų vieta?
- ir t.t.

Čia išvardinau tik keletą juokingesnių. Bet su tokiais rimtesniais, pvz., kad Liuksemburge žmonės domisi tik savo reikalais, kad nešioja kaukes, kad gyvena praeityje, kad biurokratija yra tarsi religija, aš iš dalies būčiau linkusi sutikti ir sakyčiau, kad juose yra krislelis tiesos. Su tuo, be abejo, Liuksemburgo vyriausybė nesutiktų. Ir netgi labai.

Tai vat, Liuksemburgo vyriausybė susirūpinusi šalies įvaizdžiu ir siekdama paneigti neteisingus mitus inicijavo dešimties filmukų (juos visus galima rasti www.promoteluxembourg.com puslapyje), kurie paneigtų įvairius mitus apie Liuksemburgą ir kartu gerai pareklamuotų šalį, sukūrimą. Filmukai visai smagūs, (ypač jų pradžios), bet visų dešimties iškart pažiūrėt neprisiverčiau - pabodo, o ir kartotis pradėjo.
Įkeliu vieną tokių filmukų pavyzdį būtent apie savo gyvenamą miestą Liuksemburgą:




Įdomiausia, kad aš apie Liuksemburgą - iki kol neužtikau šių filmukų - jokių mitų (klišių, stereotipų) kaip ir nebuvau girdėjusi. O gal jums teko? Tada nepatingėkite ir parašykite. O gal teko kaip nors ginti "Lietuvos garbę"? Pasidalinkite ir šia patirtimi. ;)

Komentarai

  1. Kad ir kaip keistai skambetu, bet as nesu sutikus zmoniu, kurie pvz. galvotu, kad Lietuvoj elektros nera. (Arba gal galvojo tik neisidave?) Aisku, LABAI retas zino kur ta Lietuva ir su kuo ji valgoma, bet man asmeniskai neteko aiskinti kad ir mes McDonalda turim. Labiausiai, turbut, nustebino mane kirpejas Dalase, paklauses is kur as ir iskart zinojes, kad Vilnius - LT sostine! Labai retas reiskinys.
    Su vokieciais netenka daug bendrauti, todel nezinau ka jie musu klausimu galvoja, bet kad jie visi tokie kaip is medzio iskrite ir jiems kiekvienas uzsienietis vos ne priesas, nesvarbu, kad Vokietijoj pragyvenes jau gal 20 metu, tai nenustebciau, kad dauguma ju irgi nezinotu kas ta LT.

    AtsakytiPanaikinti
  2. :D Smagu žinoti, jog ne tik apie Lietuvą mitai sklando ;) O jų esu daaaaug girdėjus... Filmukų nežiūrėsiu dabar ;) (tikriausiai pati supranti kodėl - baisingai užsiėmus mat būsiu ;D), bet kitądien tikrai reiks peržiūrėt. Ačiū, kad užrodei ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. oi pazystamas jausmas :), dirbdama JAV daug prisiziurejau , labai faina stebeti zmogu, kai jis pats paklausia is kur tu? o isgirdes kad is Lietuvos, pasiziuri ir sako aaaaaa is rusijos, arba aaaaaa is TSRS, tai kaip knisdavo aiskinti kad LT jau seniausiai laisva ir nepriklausoma

    o siaip mitais nelabai domiuosi, tai kaip ir neteko girdeti

    dar is daugybes nezinanciu kas yra LT, teko per 4 gyvenimo metus JAV, sutikti ir keleta zmoniu kurie zinojo kas yra kugelis, vieni labai isgyre juoda musu duona, viena moteris pasisveikino su manim lietuviskai, nors pati ji Lenku kilmes amerikiete, sutikus buvau vyriski kuris zinojo kas yra Sabonis :), kol kas daugiau nieko neprisimenu :) :) :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Va, va, tie mano aprašyti dalykeliai apie elektrą, "Tempo" ir kalnus buvo prieš gerus 10-11 metų. "Elektros turėjimas" ir man turbūt yra vienas keisčiausių nesąmonių apie Lietuvą.

    Rusų kalba ir sostinė Ryga manęs jau net nebestebina - tiek sykių teko girdėti. Na, ką darysi, žmonės painioja Lietuvą ir Latviją. Bet aš, pvz., nuolat painioju Slovėniją ir Slovakiją :D

    Aišku, smagiausia, kai sutiktieji visai netikėtai pasirodo žiną apie Lietuvą. Kiek nesmagiau (tiksliau, gėda) būna, kai jie kai kuriuos dalykus apie Lietuvą žino geriau už mane. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jau gerus 10 metų nekeliauju taip dažnai kaip norėtųsi. O keliaujant gerais senais laikais, prisiklausiau įvairiausių juokingų postringavimų apie tai kas ir kur ta Lietuva. Kelionių metu vis dažniau sutinkami suglumę veidai man paminėjus savo gimtinę, o sykį vienos maskvietės pademonstruotos žinios apie Lietuva, kurios tuo metu gerokai viršijo manąsias, privertė susimąstyti. Ir ne tik apie tai kiek ir ką aš galiu pasakyti apie savo valstybę, bet ir apie tai, kaip gi atrodo mano veidas, sutikus žmogų tarkim, kad ir iš Grenlandijos ar Liuksemburgo ;).
    Po tokių susimąstymų kelio atgal nebuvo. Įsigijau kelis esminius pasaulio žemėlapius, pora mažų ir labai informatyvių knygelių apie viso pasaulio valstybes, jų valdymo formas, gyventojų skaičius ir t.t.
    Neringa, ačiū už tokį įrašą, priminei man, kad aš vis dar turiu tuos įsigytus gėrius, tačiau jau senokai nevarčiau. Pasklaidysiu knygas, gal užsibursiu kokią kelionę... Labai jau pasiilgau kelionių.
    ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tai va, Aurelija, aš irgi turiu tokių "apsišvietimo" leidinukų. Bet vat iki jų pavartymo niekaip neprieinu. O reikėtų... Kad paskui netektų raudonuoti. :)

    Kelionės yra visiškas gėris. Užsuk. ;)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Pasakojimai nuo sofos: nebijantiems aukščio ir šiaip drąsuoliams („Geierlay“ tiltas, Vokietija)

Pasakojimai nuo sofos: kai su draugais išsiruoši į Indiją: Delis (I) (Delhi, India)

Pasakojimai nuo sofos: pasivaikščiojimai po katakombas ir Apijaus kelią (Roma)