P.S. "Plieno katedra": Industrinis baletas, kuris visai ne baletas

...

Afišoje pamačius užrašą „ballet choréographique“, jo pavadinimą – „Cathédrale d‘acier“ (Plieno katedra), dedikaciją kasyklų darbininkams bei nuo kažkokio ekskavatoriaus kaušo žemyn kabančio žmogaus žemyn galvą nuotrauką, galvoje iš karto kilo milijonas klausimų. O tai ką, būna nerežisuotų baletų? Koks ryšys tarp baleto ir ekskavatoriaus? Negi kokie darbininkai šoks baletą? Ir taip toliau, ir panašiai.


Supratau, kad būtinai reikia pamatyti šitą, kaip aš pavadinau, industrinį baletą. Teliko susiorganizuoti kompaniją, prieš tai ją ypatingai suintrigavus reginiu – maždaug, trūks plyš ir jums reikia pamatyti. Planas pavyko, ir mes atsidūrėme Dudelanže (Dudelange), kur visą valandą galėjome stebėti šį „baletą“. Beje, spektaklį įvertinčiau visai neblogai – nors ir nealpėjau nuo grožio ir įdomumo, bet nuobodu irgi nebuvo. Tiesa, jeigu oras būtų buvęs bjaurus – labai šalta ar lytų, tuomet reginys nelabai džiugintų, bet kaip tik pasitaikė šiltas spalio ketvirtosios vakaras.

Turbūt jau aišku, kad tai nebuvo joks baletas; artimiausia turbūt būtų gatvės spektaklio ir modernaus šokio žanrui. Nors pagal aprašymą turėjo dalyvauti trys šokėjai, tebuvo jų tik du, iš kurių vienas mums pasirodė labiau akrobatas, o kitas – labiau šokėjas. Tai va būtent jie ir šoko. Taip pat spektaklyje dalyvavo du buvę kasyklų darbuotojai, kurie ten kažką veikė, t.y. vaidino, kad dirbo, bei viena mašinos operatorė, kuri, aišku, valdė aparatą. Tą patį „kažką“ (nes tai nebuvo ekskavatorius, kaip kad buvau pagalvojusi tik išvydusi nuotrauką), nuo kurio žemyn galva vis pakibdavo tai vienas, tai kitas šokėjas. 


Spektaklio esmė, anot atlikėjų kompanijos „Osmosis cie“ vadovo, šokėjo ir spektaklio režisieriaus Ali Salmi, tyrinėjant mašinos (technikos), žmogaus (kūno) ir darbo (veiksmo) santykį pagerbti žmones, dirbusius metalurgijos fabrikuose bei kasyklose – ar tai būtų Liuksemburge, ar Pietų Korėjoje, Prancūzijoje ar Pakistane. O Liuksemburge kasyklos ir metalurgija ilgai vaidino svarbų vaidmenį (tiek ekonominiu, tiek kultūriniu bei socialiniu aspektais) šalies gyvenime.
...

Komentarai

  1. Sveika Neringa.
    Ar gavai mano mažą siuntinuką?
    Nominuoju tave Best Blog Awards ir prašom perimti estafetę. ;)
    http://i-sedova.blogspot.co.uk/2014/12/tesiant-nuo-mamizmo-suskystejusiu.html

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Pasakojimai nuo sofos: nebijantiems aukščio ir šiaip drąsuoliams („Geierlay“ tiltas, Vokietija)

Pasakojimai nuo sofos: kai su draugais išsiruoši į Indiją: Delis (I) (Delhi, India)

Pasakojimai nuo sofos: pasivaikščiojimai po katakombas ir Apijaus kelią (Roma)