Pasakojimai nuo sofos: pošventinis pasakojimas apie prieššventinius atradimus

...
Galvojau, kokiu įrašu pradėti 2013 metus...

Žinoma, labiausiai tai noriu padėkoti apsilankantiems, o ypač paliekantiems kokį vieną kitą komentarą  - puikiai žinau, kaip sunku tai daryti, nes ir pati neretai imu ir patingiu kažką kitiems brūkštelėti... ;)

Visgi 2013 pradžiai reikėtų kokio bent apysmagio įrašo, nors šventės jau kaip ir baigėsi. Tad papasakosiu apie smagius vieno žiemos savaitgalio Briuselyje atradimus bei vieną tokį nusivylimą.


Pradėsiu nuo didžiausio atradimo – Briuselio centre esančio Muzikos instrumentų muziejaus (www.mim.be). Šiame muziejuje slypi viena didžiausių ir įvairiausių muzikos instrumentų kolekcijų pasaulyje (kažkur apie 8000 instrumentų, nors eksponuojama tik koks 1200, bet ir tiek daugiau nei pakankamai, patikėkite manimi). Ir jis ne šiaip „tik“ muziejus, bet ir mokslo tyrimų institucija, ir biblioteka, ir netgi vieta koncertams, ne veltui jam priklauso net trys pastatai.


Iš minėtų trijų pastatų matomiausias ir labiausiai traukiantis akį yra art-nouveau stiliaus (anksčiau čia būta “Old England” parduotuvės, kurią 1899 m. suprojektavo Paul Saintenoy), kur ir yra pagrindinė instrumentų ekspozicija. Atvažiavusi į Briuselį ir eidama pro šalį visuomet pasigrožėdavau juo, man tai vienas gražiausių pastatų Briuselio senamiestyje.

Muzikos instrumentų muziejaus viršuje yra kavinė-restoranas, kuris tikrai ne mažiau populiarus nei pats muziejus. Jame turbūt smagiausia apsilankyti, kada šilta ir saulėta, nes tuomet galima sėdėti ant stogo esančioje lauko terasoje ir žvalgytis į miestą.


Bilietas kainuoja juokingai mažai – tik 5 eurus – kaip į tokį nuostabų muziejų. Jis mane išties labai maloniai nustebino, kadangi absoliučiai nenutuokiau, kad jame bus taip įdomu – o jau aš tai tikrai nesu kokia nors muzikos instrument fanatė.

Muziejaus šūkis yra „Jūs pamatysite tai, ką išgirsite“ (vous allez voir ce que vous allez entendre), todėl jame neduoda nuobodžių kalbančių audiogidų (kurie labai greitai priverčia žiovauti – iš patirties sakau), o pasiūlo grojančius, todėl vaikščiodami ne tik apžiūrinėjome išdėliotus instrumentus, bet ir galėjome išgirsti kaip dalis jų (kokie du šimtai) skamba. Patikėkite, labai įdomu. Mums pasisekė, kad tąkart nebuvo labai daug žmonių, todėl beveik nesikirto klausomų instrumentų garsai (nes nors ir priglausdavome prie ausies audio-ausinę, vis tiek dalis garso prasiverždavo į išorę).


Skirtingi instrumentai muziejuje išdėlioti keliuose aukštuose. Man asmeniškai pats įdomiausias buvo pirmas aukštas (arba rez-de-chausee), pilnutėlis pačių įvairiausių tradicinių instrumentų iš viso pasaulio – Kinijos, Afrikos, Tibeto bei, žinoma, plačiosios Europos. Labai patiko Kongo instrumentais atliekama muzika – kojos pačios kilnojosi besiklausant, bet, turiu pasakyti, kad akordeonai irgi geras dalykas.


Taip bevaikštinėdami ir beklausydami vien šiame aukšte užtrukome gal net ir visas dvi valandas. Todėl visai gerai, kad salėje gali rasti vietų, kur prisėsti, nes kojelės turi potraukį nuvargti. Beje, šiame aukšte suradome ir lietuvišką drožinėtą birbynę.


Muziejaus -1 aukšte (arba rūsyje) išdėlioti mechaniniai instrumentai, antrame galima sekti modernių orkestrinių instrumentų vystymąsi, o klavišinių ir styginių – jau trečiame aukšte. Taip bevaikščiodama ir beklausydama įvairiausių instrumentų supratau, kad mane labai erzina klavesinų skleidžiamas garsas.


Galvoju, ką dar pamiršau paminėti apie šį muziejų...

Gal tai, kad jo kolekcija buvo sukurta po to, kai Belgijos karaliui Leopoldui II Rajah Sourindro Mohun Tagore 1876 m. padovanojo nemažai indiškų instrumentų bei buvo prijungta dar 1872 m. iš belgo muzikologo François-Joseph Fétis Belgijos vyriausybės nupirkta jo sukauptų instrumentų kolekcija.

Gal ir tai, kad muziejaus biblioteka ypatingą dėmesį skiria darbams apie muzikologiją, vargonus, etnomuzikologiją bei belgišką džiazą.


Bendrai, tai, sakyčiau, yra itin geras muziejus, tikrai nepasigailėsite apsilankę, jei tik bus toks šansas.

O dabar papasakosiu apie šventinį Briuselio siaubelį (čia aš jį taip labai švelniai vadinu), t.y. apie pagrindinės miesto eglės pakaitalą – 24 metrų aukščio elektroninį Kalėdų medį „Xmas 3“ miesto  Didžiojoje aikštėje.

Šis "medis" yra iš medžio ir apdengtas ekranais, kuriuose tam tikru metu grojant muzikai rodomos video projekcijos bei vyksta šviesų šou. Dienos metu už nedidelį mokestį (atitenka labdarai) galima užlipti į šio "medžio" viršų ir dešimt minučių pasigrožėti aikšte bei senamiesčiu.


Jau iš anksto buvau girdėjusi įvairias nuomones apie jį: kad tai yra „Kalėdinė katastrofa“; kad jis atskleidžia avangardinį Briuselio charakterį; kad vietoje tradicinės eglės jis pasirinktas norint įtikti miesto gyventojams musulmonams; kad jis kalėdinių renginių, kurių tema yra „šviesa“ dalis; kad apšviesti medžio kubai labai primena žalią vaistinių kryžių, todėl pradėtas belgų pravardžiuoti „vaistine“ etc.; tačiau galvojau, kad gal čia viskas perdėtai hiperbolizuojama, o realiai pamačius medį ne toks jau ir baisus jis pasirodys.

Bet turiu prisipažinti, kad net šviesų šou jam nepadėjo – jis vis tiek baisus. Muzikos ir šviesų šou visai gera idėja, ypač gražiai apšviečiami namai, tačiau tas medis, tai tikrai nei šis, nei tas. Ir jokio avangardo, bent jau mano galva.

Nenorėdama baigti įrašo kažkokiais paburbėjimais, pasidalinsiu dar pora smagių savo atradimų Briuselyje. Paskaičiusi Rūtos tinklaraštyje knygynų apžvalgą baisiai susinepatoginau, kaip čia mes su Vilmantu sugebėjome iki šiol juose neapsilankyti, o kai kurių net ir nežinojome. Tai užsirašiau poros pavadinimus ant lapuko ir nusprendėme bent jau trumpam kištelėti nosis.


Knygynas „Tropisme“ suintrigavo dėl savo interjero. Ir tikrai, apsilankius jis nenuvylė; tai knygynas, kuris savo interjeru nepadarytų gėdos Versalio rūmams. Kaip ir jame esančia prancūziškų knygų gausybe.

Tuo tarpu „Sterling books“ daug kuklesnis, o ir knygos angliškos. Tačiau būtent jame prie kai kurių lentynų aš galėčiau apsigyventi keliems mėnesiams ar net ilgėliau. Bevaikštant ir bandant išsirinkti knygą man sukosi galva – norėjau ir tos, ir tos, ir dar tos... Tai jei kada pamatysit mane pasistačiusią palapinę prie to knygyno, tai labai nenustebkit. ;)
...

Komentarai

  1. Eisiu paieškot Tavęs prie to knygyno :) Džiaugiuosi, kad vienu pirštu prisidėjau prie naujų atradimų ir kitą kartą kviečiu "prasinešti" apie vizitą - bent puodeliui arbatos :)

    O dėl tos kalėdinės instaliacijos pagrindinėje aikštėje tai ir aš neapsisprendžiu ką apie ją galvot. Pirmiausia tai kategoriškai galiu pareikšti, kad tai tikrai jokia eglė ir nė joks jos pakaitalas. Tai jau tikrai, kad ne. Bet vat, kaip šviesos ir garsų šou sudėtinė dalis - gal ir visai nieko. Gal net ir šiek tiek įspūdinga. Bet tik vakare, kai sutemdavo ir startuodavo šviesos bei elektroninė muzika. O diena, tai man ji tokia, švelniai tariant, buvo mažai estetiška. Ir tikriausiai geriausiai būtų tikusi nemažiau, kokioje modernesnėje Briuselio vietoje - Eurokvartale ar Rožė.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dar neieškok, gerai, laukiu palankesnio oro. :) Kitą kartą būtinai bandysiu susiveikti pasimatymą su tavimi, šį kartą važiavimas buvo toks ekspromtinis.

      Mhm, tas kalėdinis statinys tai taip... Žinoma, šou kiek gelbėja, bet šiaip, tai tikrai nieko doro.

      O va kas per Rožė kvartalas Briuselyje, tai dar reiks pasiaiškinti. :)

      Panaikinti
  2. Cia viena mano keleta metu laikosi mano lankytinu vietu tope. Geda ir sakyti, bet buvau tik vejo kosiamoje terasoje, dar turiste budama..
    Kad koncertai vyksta nezinojau, gal cia per Museum night fever?
    Galerie des Princes reiks butinai apsilankyti!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O tai sakai, kad ta terasa labai vėjo košiama ir jokio smagumo joje būt..?

      Dėl koncertų, tai mes net matėm mažą scenelę, tai tikrai ten kažkas kažkada vyksta. :) Va, žiūrėk, "On average there are 130 musical events every year at the mim. They usually take place in the concert hall, but often also in the exhibition rooms themselves." (kalendroius: http://www.mim.be/activities-individual)

      Panaikinti
  3. Sviesu show siais metais as skaitau nebuvo. Palyginimui matytas show:

    http://www.youtube.com/watch?v=UPTkiAwmmw8

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aha, tikrai, tas kur buvo anksčiau labai gražus. Nė nepalyginsi su mūsų matytu.

      Panaikinti
  4. Perduodu Bloger Tag įpareigojimą(apdovanojimą) šio dienoraščio autorei.

    http://dreisena.blogspot.com/2013/01/the-blogger-tag.html

    AtsakytiPanaikinti
  5. norėjau pasisakyti dėl to kalėdinio medžio miesto aikštėje, kad mano nuomonė šiek tiek pagerėjo apie visą šį projektą, bet ne ant tiek, kad patikėčiau, kad tai buvo iš viso geras sumanymas... ;) nusivedžiau savo svečius iš Lt į centrą aprodyt miesto, ir gerai, kad pataikėm tinkamu metu, t.y. buvo jau rimta prieblanda, todėl tikrai šviesų šou reikalą pataisė, svečiams netgi patiko, ir man tuo metu visai patiko, bet apie norą 'pakartot' nebuvo kalbos jau ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinai, kartais labai sunku pasakyti, nuo ko priklauso, kad kai kurie dalykai patinka arba ne. Tai gali lemti nuotaika. Kompanija. Šiaip kažkas. Pvz., gal tokios palankios aplinkybės, kad turėjote svečių iš Lietuvos, jiems smagiai sau aprodinėjote miestą ir tą "keistą medį" gražioje aikštėje su daug šurmuliuojančių žmonių, ir lėmė, kad tuo metu visai patiko. O gal ir išties ne toks jis blogas? Bet kad noro pakartoti nebuvo gal kažkiek rodo, kad viską suvirškinus visgi tas medis nebuvo "nepaprastai įstabus". Bet kokiu atveju, tai buvo dalykas, ne vieną privertęs apie jį kalbėti. :)

      Panaikinti
  6. Sveika Neringa! kaip malonu po ilgo laiko paskaityti 6iuos tavo atsiliepimus. Ta Kongo muzika puikiai atsimenu, didziule pramoga buvo :)
    linkejimai
    Asta

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Asta, buvo labai smagu pas tave ir su tavimi Briuselyje. Ir aš siunčiu linkėjimus. ;)

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Pasakojimai nuo sofos: nebijantiems aukščio ir šiaip drąsuoliams („Geierlay“ tiltas, Vokietija)

Pasakojimai nuo sofos: kai su draugais išsiruoši į Indiją: Delis (I) (Delhi, India)

Pasakojimai nuo sofos: pasivaikščiojimai po katakombas ir Apijaus kelią (Roma)