Pabambėjimai nuo sofos: kilmingųjų veselia Liuksemburge

...
Šoksim, trypsim, uliavosim, per barzdą varvės, o burnoj vis tiek nieko neturėsim.

Taip, taip, taip, pas mus vakar ir šiandien vestuvės. Ne šiaip sau kokios, o didelės ir kilmingos. Švenčiame Liuksemburgo hercogo vyriausiojo sūnaus – princo ir būsimojo paveldėtojo – Guillaume bei Stéphanie de Lannoy, grafaitės; iš labai senos ir kilmingos Belgijos didikų giminės, vestuves. Arba kaip čionais mūsuose vadinama – Mariage Princier.


Tai vienas iš retų atvejų, kai kilmingas veda kilmingą... Pasirodo, dabar jau gan retai taip nutinka. Bet ir suprantama, kiek čia tų didikų telikę šiame pasaulyje.

Apie vestuves jau buvo kalbama ir joms ruošiamasi dar nuo balandžio mėnesio, kada buvo paviešinta žinia apie įvykusias sužadėtuves. Bet, aišku, didžiausias sujudimas prieš pat įvykį. Ir speciali monograma, vadinama „chiffre“, su jaunavedžių inicialais bei Nassau šeimos karūna, sukurta, ir būsimieji svečiai užkviesti, ir nepasitikint oro prognozėmis (amžinas klausimas: lis – nelis?) šimtąjį kartą perdėliojama renginio, skirto eilinių liuksemburgiečių akims pamaloninti, programa.


Parduotuvėse, bankuose, restoranuose puikuojasi bendra jaunųjų nuotrauka, laikraščiuose švyti reklamos apie specialias nuolaidas vestuvių proga arba būtent vestuvėms išleistus šampanizuoto vyno butelaičius (netgi mums pavyko porą jų šiaip ne taip nukaut), pašto ženklus bei apie specialiai šiam įvykiui liuksemburgiečio kompozitoriaus Joël Heyard sukurtą dainą "I’m in Love" (dainos ištrauka čia). 

O kur dar užmatyta visai nereali reklama sakanti, kad apie būsimuosius jaunųjų vaikus pirmiausiai sužinosime iš tokio ir tokio laikraščio ir pavaizduota atseit grafaitė (greičiausiai antrininkė), laikanti ant rankų trynukus. Aišku, netrūksta informacijos ir apie ta - vestuvių - proga uždarytus kelius, tam tikrose vietose ant galvų byrėsiančias fejerverkų šiukšles (todėl geriau tuo metu laukan neiti), nemokamą visuomeninį transportą ir mieste liaudžiai planuojamas linksmybes.


Visos iškilmės numatytos dviems dienoms. Penktadienio rytą Didžiajame teatre vyko priėmimas Liuksemburgo jaunuomenei, o jau popiet miesto Rotušėje meras sudarė civilinę Guillaume (30 m.) ir Stéphanie (28 m.) santuoką.  Tos pačios dienos vakarą dar vyko Gala vakarienė, kur rinkosi visokie Europos kilmingieji.

Beje, dar prieš santuoką Stéphanie gavo Liuksemburgo pilietybę bei attsisakė Belgiškosios. Reikia pripažinti, kad ne visiems patiko grafaitei pritaikyta išimtis dėl pilietybės, kurią gavo taip ir nemokėdama - kol kas - liuksemburgiečių kalbos.

Vestuvėse žioplinėtoja "dirbti" neplanavau, tačiau neįvykus kino seansui dėl techninių nesklandumų  bei esant super gražiam orui (turbūt prieš savaitę lėktuvai debesis išvaikė, o valstybės perimetrą apstatė šildytuvais - kiek čia jos yra), nusprendėme su drauge prasukti pro Hercogo reprezentacinius rūmus ir patikrinti, ar gražiai išpuošti.


O ten gi, pasirodo, veiksmas vyksta – kaip tik renkasi svečiai tai Gala vakarienei. Tai, galvojam, pažiūrėsime. Bet, kad atėjome jau vėlokai, o žioplių vis tiek šiek tiek buvo, tai nieko ten normaliai nepamatėm - per mažos esame (net pasišokinėjimai į viršų nepadėjo), tik princesės Maksimos užpakalį, karalienės Betaričės siluetą bei mėlynas pasitempusių liokajų puskojines. Kad jau taip, tai net ir nevertėjo ilgiau stoviniuoti, nes geriausios stebėjimo vietos vis tiek užimtos, o tesimatė tik kitų žmonių nugaros.

Atsisveikinus su drauge ir nuo rūmų beeinant namo pro mane pradėjo važiuoti žali (!!!) mikroautobusai, pilni išsipusčiusių ir net karūnuotų asabų. ??? 


Tada ir susivokiau, kad vakarienė arba bent jos dalis, matyt, visgi vyksta ne rūmuose (nors, anot spaudos, tai viskas vyksta rūmuose), o Cercle Cité pastate. Tai reiškia, kad beveik mūsų kieme! Tereikia grįžti namo ir atsidaryti langą.

Aišku, matomumas ne pats geriausias, iš tokio atstumo tamsoje net per fotoaparato objektyvą nepavyko gerai įžiūrėti, kas ten tokie atvyksta (o ir šiaip nesu Europos karališkų šeimų ir veidų žinovė), tačiau iš viršaus vis tiek viskas matėsi gerėliau nei kad būnant žemai. Tik galėjo dar kas nors pranešinėti, kas ten per ponai iš tų autobusiukų lipa. :)


O be to, iš namų pro šviečiančius Cercle Cité antrojo aukšto langus buvo galima paspoksoti į paruoštus stalus ir netgi truputuką paparacinti – ne tik baltomis pirštinėmis mūvinčius patarnautojus, besižvalgančius pro langą, bet ir susrinkusius svečius.


Šeštadienį ryte numatyta religinė santuokos ceremonija Katedroje (buvo net galima įsigyti bilietų šios ceremonijos stebėjimui Katedroje; ne, ne, mes nepirkome), jaunųjų pamojavimas miniai iš Rūmų balkono bei dar vienas priėmimas. Na, o vakare turėtų prasidėti šventė ir visame mieste – nemokami koncertai, fejerverkai nuo Trijų gilių bokštų bei net iki trijų valandų nakties dirbsiantys barai.


Tačiau šeštadienį vakare kaip tyčia (o gal ir ačiūdie) mūsų nebus mieste, todėl vienintelis šansas pamatyti „gyvai“ jaunuosius būtų kur beeinančius į Katedrą arba iš jos. Na, galima ir „beveik gyvai“ – viską žiūrėti miesto centre pastatytuose dideliuose ekranuose. Bet kokiu atveju, tam reikia anksti atsikelti. Ar tai mums pavyks, kol kas negaliu atsakyti. Šeštadienis visgi... O ir vestuvės ne mūsų, tad galim netyčiom ir pramiegoti. Tačiau vis tiek sveikinam - felicitatiouninam.

O kam smalsu, kaip atrodė ir buvo išsipuošę jaunieji ir svečiai, štai keletas nuorodų – nepatingėkit įlįsti ir rasite daugybę puikių ir geros kokybės foto, kaip kad apačioje:


Jaunieji ir svečiai Gala vakarienės metu: čia ir čia.

Civilinė santuoka: čia, čia, čia ir dar čia.
Viso ko galima rasti čia.
...

Komentarai

  1. Nu tamstos pasakojimą šį rytą prie kavikės paskaičiau... kaip delfi kokiam, tik daug geriau.
    Prašom nuo šiol ir vakarinėms naujienoms ką nos įmesti :D
    linkejimai jaunavedžiams :D, jei netyčia sutiksit :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, ačiū, nors jaunųjų nesutikom, tačiau "gyvai" irgi šiek tiek matėm.

      Sunku su tom vakarinėm naujienom, nespėju aš paskui jas. :)

      Panaikinti
  2. Tikrai kaip Delfi. :) Gali darbintis paskalų žurnaliste šitokį langą turėdama iš kurio visi svarbūs įvykiai matosi. :) O princas pas jus labai simpatiškas. ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gera mintis, reik atsiminti, kai vėl sėdėsiu be darbo. :)

      Neblogas jis, bet be Guillaume mes dar tris visai nieko princus turim: Félix, Louis ir Sébastien, o taip pat princesę Alexandrą. Mūsų dabartinis hercogas su hercogiene atsakingai pasirūpino giminės pratęsimu. :)

      Panaikinti
  3. Mūsų grafaitė irgi visai nieko :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mhmmm, visai nieko, sakyčiau, pagražėjosi, nes pirmosiose foto tokia šiaip sau atrodė. O va prieš vestuves tiesiog sužydėjo. :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Pasakojimai nuo sofos: nebijantiems aukščio ir šiaip drąsuoliams („Geierlay“ tiltas, Vokietija)

Pasakojimai nuo sofos: kai su draugais išsiruoši į Indiją: Delis (I) (Delhi, India)

Pasakojimai nuo sofos: pasivaikščiojimai po katakombas ir Apijaus kelią (Roma)