Pasakojimai nuo sofos: ach, tas Paryžius... (II)

...
Taigi toliau traukiame drąsiųjų, o, tiksliau - turistų, keliais po Paryžių: įbedę nosis į žemėlapius, vis pasinaudodami metro patogumais, gaudydami gerus kadrus ir kojas ilsindami paryžietiškose kavinukėse.

Dar vienas žinomas muziejus, savo išore ir turiniu visiškai priešingas Luvrui, yra šiuolaikinio/modernaus meno meka pavadinimu "Žoržo Pompidu centras" (Centre Georges Pompidou). Tas modernumas aiškiai matosi jau paties pastato ir jo prieigų architektūroje.

Seniai, seniai jame buvau, tačiau kažkaip nieko nebeprisimenu, todėl būtų naudinga vėl jame apsilankyti. Gaila, bet per šiuos apsilankymus taip ir neradau laiko užsukti pasidairyti viduje. Na, gal kitą kartą...

Dar Paryžiuje užtikome akiai mielą savivaldybės + rotušės pastatą, ant kurio stogo įsitaisiusios riterių skulptūros ir kuris dar labiau pagražėja sutemus.

O šalia pavasarinio mano apsilankymo metu veikė ir karuselė. Nežinau, iš kur atsirado manyje tiek drąsos, bet išdrįsau kartu su mažais vaikais užlipti ant arkliuko pasisupti. Draugė dar gretimame kioskelyje nupirko man čiulpiamą saldainį ant pagaliuko...

Taip aš su pilna ekipuote ir sukau ratus. :) Kartais tiek nedaug tetrūksta iki laimės. O karuselę atsiminsiu ilgam... :)

Būčiau visai pamiršusi paminėti Noterdamo katedrą (Notre Dame de Paris), esančią Île de la Cité
saloje. Irgi turistų mylima, V. Hugo "Paryžiaus katedra" kūrinio išgarsinta, bažnyčia. Prisipažinsiu, kad ji man tokia, na, bažnyčia kaip bažnyčia, nors ir laikoma prancūziškos gotikinės architektūros šedevru. Mano akimis, net ir baubukų (gerai jau, chimerų) ant jos mažoka...
Nors, reikia pripažinti, nuotraukoje tai ji visai neprastai atrodo. :)

Bet užtat kavos puodelis kavinukėje netoli jos kainuoja 5.80 euro. Čia jau turbūt supratote, kad turistiškai susimovėme, nusprendusios prisėsti prie stalelio šioje kavinėje. Tačiau tąkart tai buvo vienintelė vieta "ant saulės", tai ir susigundėm...

Visgi Katedra ir upė labai, bent jau man, pagražėja sutemus, kai įsijungia šviesos... Ir ypač jei žiūri į katedrą iš tolėliau... Kažkaip nė iš niekur apima toks romantiškas nusiteikimas. O jei dar girdi jaukiose kavinukėse susirinkusiųjų klegesį, tai nė nepajunti, kaip užsimanai kartu su draugų kompanija irgi prisėsti vienoje tokių kavinukių ir smagiai pavakaroti...

Rodos, truputėlį nuklydau...

Aha, taigi Triumfo arka (Arc de Triomphe), esanti 5 plačių gatvių susikirtimo centre. Ta pati, kurią užsakė pastatyti toks žinomas istorinis veikėjas kaip Napoleonas. Deja, jam neteko jos pamatyti tokios, kokia ji yra dabar - su savo nuotaka jis pravažiavo tik pro jos natūralaus dydžio medinį maketą. Triumfo arka buvo užbaigta statyti jau po Napoleono mirties ir skirta to laikotarpio karuose žuvusiems prancūzų kariams atminti.

Įspūdžio ji man apskritai nepaliko nei anksčiau, nei dabar. Bet, tarkim, atidavėm duoklę istorijai. O į netoliese nuo jos esančius Eliziejaus laukus (Champs-Elysées) užsukti jau neberadome laiko ir jėgų. Ai, kitą kartą... ;)

Tačiau ištaikėme progą nulėkti iki Mulenružo (Moulin Rouge) kabareto, kuris buvo atidarytas dar 1889 m. ir kuriame gimė kankanas. Žinoma, iš išorės kabareto pastatatas tikrai nėra toks romantiškas kaip kad filme miuzikle su N.Kidman bei E.McGregoru, tačiau vis tiek įžymybė, ane? Nors gandai sklinda, kad Moulin Rouge kabaretas šiuo metu jau nebėra "pats pačiausias" Paryžiuje, nes ji nukonkuravo kažkoks kitas (tik va koks?).

Na, rajonėlis aplink kabaretą yra skirtas specifiniam vartotojui, kadangi aplink pilna sekso žaisliukų ir aprangos parduotuvėlių, porno kino salių, ai, nu ir šiaip visokių striptizo (o gal ir šio to daugiau) klubelių. Kartu tai yra ir Paryžiaus Raudonųjų žibintų kvartalas. Viskas vietoje, taip sakant. :)

Užtat smagus netikėtumas buvo neplanuotai atrasta nedidukė Montorgeuil gatvelė, kurioje šeštadieniais vyksta turgus, o ir kasdien ji yra pilna visokių mažyčių parduotuvėlių (bulkinė, mėsinė, sūrinė, vyninė etc.) ir vietiniais gyventojais (tikiuosi, kad turistų nesupainiojau su jais) užpildytų kavinukių, mat jie čia apsipirkinėja ir socializuojasi... :)

Galėčiau vaikščioti šia gatvele pirmyn-atgal nežinia kiek laiko... Iki šiol pamenu tą džiaugsmą, kai visai neplanuotai įžengėm į ją... :) Ši gatvelė man buvo daug geriau už visus ką tik paminėtus objektus juos visus kartu apėmus... :)
Šiaip ar taip, šiam kartui apie Paryžių iš "turistinės" pusės gal jau ir pakaks. Visko vis tiek neaprėpsiu (liko dar galybė nepaminėtų visokiausių įdomių vietelių - Bastilija, La Defense, Sorbona, etc. ir etc.). Nuvažiuosite ir patys pamatysite bei patirsite, o gal jau buvote ir taip viską kuo puikiausiai žinote. Todėl geriau papasakosiu apie įvairias Paryžiaus paslaptis ir kitus smagius atradimus. Bet jau kitą kartą... ;)

Komentarai

  1. Įdomus reportažas :) Turiningos dienos!

    AtsakytiPanaikinti
  2. super reportaziukas, atrodo, kad pati nors truputuka pamaciau Paryziu :) labai labai idomu buvo skaityt ;) na visada tavo reportaziukus idomu skaityt ir su malonumu skaitau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kazkaip netycia cia uzklydau... Pati neseniai Paryziuj pabuvojau. Labai idomu paskaityti kitu ispudzius. Aciu. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ah... Paryžius... kaip aš norėčiau į jį nuvykti...Meilės miestas - skamba kaip svajonė.

    Kaip tau pavyko patekt į Mulen Ružą? Girdėjau, kad ten didžiulės eilės būna....

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Pasakojimai nuo sofos: nebijantiems aukščio ir šiaip drąsuoliams („Geierlay“ tiltas, Vokietija)

Pasakojimai nuo sofos: kai su draugais išsiruoši į Indiją: Delis (I) (Delhi, India)

Pasakojimai nuo sofos: pasivaikščiojimai po katakombas ir Apijaus kelią (Roma)