Pro langą: pirmą nakties netikėtai pažvelgus pro langą...

...
Kažkur kažką viena akimi skaičiau apie "super" mėnulį, bet neužfiksavau, ar jis jau buvo, ar dar tik bus. Maždaug, ai, tiek to, nesigilinsiu.


Bet nuo lemties mėnulio, kaip sakoma, nepabėgsi. Sekmadienio naktį pabudau iki negalėjimo užsimaniusi gerti, tai užsimiegojusi nušlepsėjau į virtuvę vandens, o grįždama lyg tyčia žvilgtelėjau pro langą (žaliuzės miegamajame kaip tik nebuvo užleistos)... O ten - M Ė N U L I S.
Iškart supratau, kad tai tas - ypatingasis - "super" mėnulis. Taigi aišku, kad vietoje to, kad lįsčiau atgal į šiltus patalus saldžiai miegoti, aš išsikrapščiau fotoaparatą ir gerą pusvalandį bandžiau kažkaip pagauti tą "super" mėnulį (nelabai man tas sekėsi, beje…). O ką daugiau pirmą nakties galima veikti, tiesa?


Kitą dieną pasiskaičiau, kad būtent tą naktį - iš rugpjūčio 10 į 11-ą - iš tikrųjų matėsi didžiausias 2014 metų "super" mėnulis. Šis terminas atėjo iš astrologijos, tačiau dabar ir astronomai mielai juo naudojasi - jis skamba daug patraukliau nei mokslinis apibūdinimas "pilnas mėnulis perigėjuje" (perigėjus reiškia "netoli žemės" ar kažkaip panašiai). Tokie "super" mėnuliai pasirodo maždaug kas 13 mėnesių ir 18 dienų, kada mėnulis savo orbitoje labiausiai priartėja prie žemės (maždaug 50 tūkst. km arčiau) ir todėl atrodo didesnis nei įprastai. Dar vienas šansas pamatyti didesnį mėnulį nei įprastai - rugsėjo 9 d. ;)
...

Komentarai

  1. Stebėjau tą mėnulį diena anksčiau ir jau tada pagalvojau, kad jis kažkoks nenormaliai didelis. Dabar žinau, kodėl. Ačiū už paaiškinimą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš galvojau, kaip čia geriau apibūdinti tą mėnulio didumą, o tu taip iškart tiesiai į dešimtuką - "nenormaliai didelis". :)
      Ir prašom. :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Pasakojimai nuo sofos: nebijantiems aukščio ir šiaip drąsuoliams („Geierlay“ tiltas, Vokietija)

Pasakojimai nuo sofos: kai su draugais išsiruoši į Indiją: Delis (I) (Delhi, India)

Pasakojimai nuo sofos: pasivaikščiojimai po katakombas ir Apijaus kelią (Roma)